Home

Mjødurt

Filipendula ulmaria
Meadowsweet
Älggräs
Almindelig Mjødurt
Mesiangervo
Mjaðurt
Foto: Kristin Vigander Holmestrand juli 06 Foto Kristin Vigander BU Rødungstøl juli 2012 Foto Kristin Vigander Straumen juli 2007
Har vært brukt som krydder i øl og mjød og som tesurrogat. I folkemedisinen: norrøne legebøker anbefaler mjødurt mot huggormbitt, frost i føttene, snue, øyensykdommer, hoste og blodspytting, til og med mot kreft. Har også vært brukt som svettedrivende middel, og mot brystsyke.

Navn filum = tråd, ulmaria av ulmus = alm (henviser til bladene). Pendulus = hengende. Hernspeiler på knollene som henger fra røttene.
Familie Rosefamilien
Beskrivelse

Flerårig urt. Stengel opprett med blad i par med små fliker mellom de store. Blomsterstand med mange hvite små blomster. Frukt sammensatt av 6-10 nøtter. Blomster vanligvis med 5 gulhvite kronblad, 3-4 mm lange. Blomster har sterk, noe mandellignende duft. Blad har duft og smak av salisylsyre.

Størrelse 50-150 cm.
Forvekslingsarter Knollmjødurt Filipendula vulgaris har større blomster med 6 kronblad som er rosa på undersiden, og ellers hvite/kremhvite.
Voksested Fuktig slåtte- og beitemark, sump, sumpskog og vannkanter. Noe næringskrevende.
Utbredelse Vanlig i hele landet opp til snaufjellet.
Innholdsstoffer Inneholder garvestoffer, salisylaldehyd, metylsalisylat (vintergrønnolje), kumarin og C-vitamin.
Spiselighet og bruk

Blomster høstes gjerne like før blomstring, kan brukes til te og saft, fersk og tørket. Blomstene har en mild mandelsmak og kan brukes i kompotter, geleer og syltetøy. Blomstersaften kan brukes til sukkertøy.

Mjødurt inneholder salisylsyre og hadde medisinsk anvendelse som smertest illende middel mot reumatisme, infeksjoner og feber inntil det ble fremstilt kunstd acetylsalisylsyre.
Mjødurt er en nytteplante som ofte ble brukt for den behagelige duften og noe bakteriehemmende egenskaper i forbindelse med rengjøring, for eksempel strødd opphakket p gulvet. Spesielt har mjødurt blitt brukt som krydder i forbindelse med brygging av øl og mjød.

Foto Kristin Vigander Kalvøya juni 2018 Foto Norman Hagen Foto Kristin Vigander Straumen juli 2007