Home

Einer

  Juniperus communis
Common juniper
Foto Kristin Vigander Foto Kristin Vigander Foto Tove Hafnor Dahl
   
 
  Foto Kristin Vigander ØF Larkollen mai 2008
 
 Navn:   Juniperus er det latinske navnet på einer. Communis betyr vanlig
 Beskrivelse: 

Busk eller lite tre, brdet buskformet, søyleformet eller treformet. Særbu. Blad nål-eller skjellformet, kransstilte. Hannblomster gule. Hunnblomster grønne.
Hunnkonglen er en saftig bærkongle av tre oppsvulmete kongleskjell - "einebæret" - grønn første året, blå andre året.

Einer har to underarter i Norge: Vanlig einer Juniperus communis ssp. communis og fjelleiner Juniperus communis ssp. alpina 

Alle plantedeler, særlig bærene har en frisk og særpreget lukt og smak.

 Voksested: Tørr bakke og skog i hele landet.
 Utbredelse Hele landet
 Innholdsstoffer:  Eteriske oljer, garvestoffer, glykosider. Einer inneholder stoffet tujon, som i store mengder kan skade nyrene.
 Spiselig: Bærkonglene, både de grønne og bl, er spiselige. Einerbær passer spesielt godt sammen med alle former for vilt, som krydder i saus, marinade eller ved graving og steking, eller som smakstilsetning i olje og eddik. Knuste einerbær kan blandes i surkålen eller som krydder i tyttebærsyltetøy eller i søte sauser til is og dessert.  De tørkete bærene kan brukes som de er eller ristes i pannen for å få aromaen enda bedre fram, og knuses i morter eller hurtigmikser til et grovt pulver. Garnityr, saus, marinad, krydder, urtesalt, sirup, gele, olje, eddik, treak er andre bruksområder.         
 Forvekslingsarter:   Ingen
   
  Einer har lang tradisjon som nytteplante. Å koke inn saften til treak har vært vanlig mange steder, særlig på Østlandet. Det finnes mange ulike oppskrifter, men ingrediensene er modne blå einerbær, fløte og sukker. Blandingen ble kokt inn til en seig, hard masse som ble formet til stenger.  
 

Einerbær brukes til framstilling av einerolje, som igjen brukes til å smaksette gin, genever og bitter. Bar og spon av einer brukes til røyking av kjøtt og fisk og som sfrisk strø på nyvasket gulv.

Einerbær samles lettest ved å legge plast eller et tøystykke på bakken under busken, og deretter slå å busken med en stokk. Da vil de modne bærene falle ned.