Home

Geitrams

Epilobium angustifolium
Rosebay Willowherb
Foto Kristin Vigander Værøy juli 2007 Foto Kristin Vigander Værøy juli 2007  
 
Navn Chamerion av gresk chamai = på b akken, og neirion=oleander. Angustifolius = med smale blad
Familie Onagraceae - Mjølkefamilien
Beskrivelse

Blad spredt, lansettformet, med tydelige nerver, under blågrønne. Blomsterklaser med mange blomster og hengende knopper. Bladene har frisk duft og smak. Blomstene smaker søtlig.

Størrelse 30-150 cm. Kronblad 12-23 mm. Griffel 10-12 mm.
Forvekslingsarter Geitrams i blomst er ikke lett å forveksle med andre planter, men unge skudd av geitrams kan forveksles med skjermsveve Hieraceum umbellatum og fredløs Lysimachia vulgaris. Geitrams har glatt stengel som ofte er noe rød nederst, mens skjermsveve og fredløs begge har grønn, hårete stengel. Skjermsveve har dessuten melkesaft i stengel og blad.
Fredløs vokser gjerne på fuktige steder.
Voksested Vanlig på åpen, frisk, helst nitrogenrik mark: Hogstflater, brannfelt, eng, veikanter, jerrnbanelinjer, steinrøys og ur.
Utbredelse Vanlig i hele landet opp til snaufjellet.
Innholdsstoffer C-vitamin og stivelse i unge skudd og røtter.
Spiselighet og bruk Hele planten er spiselig. Myke unge skudd som bare har en liten bladdusk i toppen kan kokes hele som asparges. Blad brukes i salat eller som grønnsak, eller de kan tørkes eller fermenteres og brukes som te. Blomst kan pynte i salater og desserter og i blomstersaft. Den umodne kapselen etter blomstring er myk og smakfull og har en dekorativ og har en dekorativ, grønnturkis og rosa farge. Jordstengelen har en litt søtlig smak om våren. Kan brukes rå, kokt eller tørket og malt til mel. Eldre jordstengler kan få en bitter smak og bør forvelles.
Høst-drakt. Foto Kristin Vigander Røldal september 2007 Det finnes en hvit variant. Denne er funnet på Siljan, Telemark juni 2004