Home

Ramsløk

Allium ursinum
Ramsons
Ramslök
Rams-Løg
Karhunlaukka
Foto Kristin Vigander ISI juni 2004 Foto Kristin Vigander ISI juni 2004 Foto Kristin Vigander ISI juni 2004

Ramsløk er rødlistet nær truet (NT) 2022

Latinsk navn Allium er det latinske navn på hvitløk, ursus = bjørn.
Familie Amaryllisfamilien 
Karakteristika I bestander med sterk løklukt. To grunnblad, 3-6 cm brede, på lange skaft. Skaftet er vridd en halv omgang. Stengel 3-kantet. Blomsterskaft 1-1.5 cm. Kapsel 3-4 mm, med 3 tydelige furer.
Blomster hvite g stjerneformet i flat eller havlkuleformet skjerm med støtteblad som faller tidlig av. Løken er lang, smal og hvit.   Bladene minner om liljekonvallens, men er mørkere grønne, og lukten er ikke til å ta feil av.  Lukten er ekstra sterk når bladene er i ferd med å visne etter blomsgtring.
Størrelse 15-45 cm
 Voksested  Løvskog på fuktigog skyggefull næringsrik grunn.
Utbredelse Nokså vanlig i kyst-og fjordstrøk fra vestsiden av Oslofjorden til Møre og Romsdal. Sjelden i Trøndelag og Østfold.
 Innholdsstoffer   Inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

 Spiselig og bruk

 Blad, stengel, blomst og frø kan brukse. Bladene brukes rå eller kokt, til salat, supper og gryteretter. Egner seg til pesto, ramsløksmør, urtesalt. Blomster kan brukes til garnityr og fermentering. Av frøene eller frøstendene kan man lage "kapers". 
 Forvekslingsarter  Bladene til ramsløk er svært lik bladene til liljekonvall, som er giftig. Bladene hos liljekonvall er blankere og stivere,de er røde nederst, og lukter ikke løk. Når plantene er i blomst er det ingen problem å se forskjell på dem. 
 
 
Foto Kristin Vigander Moster Bømlo juni 2017 Foto Kristin Vigander Moster Bømlo juni 2017  
 
Foto Kristin Vigander Sverige Östgötland juli 2013 Foto Kristin Vigander Sverige Östgötland juli 2013 Foto Kristin Vigander Sverige Östgötland juli 2013