Home

Meldestokk

Chenopodium album
 
Foto Kristin Vigander Rakke aug 2005 Foto Kristin Vigander Rakke aug 2005 Foto Kristin Vigander Rakke aug 2005
   
Navn Chenopodium av cheno=gås og podium = fot. Album betyr hvit. Det norske navnet melde betyr mel.
Familie Chenopodiaceae - Meldefamilien
Beskrivelse Ettårig, forholdsvis kraftig plante som kan forekomme i store mengder. Stengel stiv, oftest rett med opprette greiner, tett dekket av melhår, grønn men oftest med røde striper. Blad grågrønne, nokså tykke, grunt bukttannet, oftest ikke tydelig trefliket, de øvre ofte hele. Blomsterstand uten støtteblad i øvre deler. Blomsternøster tette, enkelte blomster sjelden. Blomsterblad med lav kjøl, men noen ganger som en vinge. Frø blanke, med nokså skarp kant og med grunne, radiale furer. Mild lukt og litt emmen smak.
Størrelse 30-100 cm
Forvekslingsarter Kan forveksles med alle melder.Men de er alle spiselige. Svenskmelde Tangmelde
Voksested Åpen kulturjord, i åker, hager og veikanter og på havstrender. Er ofte en av de førse ugressvekstene som etablerer seg på forstyrret jord.
Utbredelse Vanlig i lavlandet i sør, mer spredd i fjelldalene og i nord.
Innholdsstoffer Bladene har et høyt innhold av mineraler jern, fosfor og kalsium og C-vitamin. Innholdet av proteiner er relativt høyt.
Spiselighet og bruk Bladene brukes friske i salat eller kokt i ulike grønnsakretter, utmerket i paier og til mousse. God erstatningsplante for spinat. Frøene kan spires og has i salat eller tørkes og brukes til å koke grøt på.
 
Foto Kristin Vigander Fyresdal september 2007 Foto Kristin Vigander Fyresdal september 2007